Конна база Здравец

На кон да се върнеш по пътеките на времето

В 9 часа пристигане в Конна база „Здравец”. До 9.15 ч. инструктаж и запознаване с конете. Следва посещение на манастир „Св. Николай”, в двора, на който расте вековно дърво на 528 г. Запознаване с историята на района, датиращ от времето на траките (правени разкопки от Даниела Агре). В 10.15 ч. тръгване към крепостта Урвич. След езда около един час- изкачване, се минава под крепостта Градището. В основите на тази крепост е открита суха зидария, начин, по който е строено от Траките преди новата ера. Прави впечатление доброто използване на естествения склон, типично за строителството на тези племена. Тази крепост е част от уникална за времето си отбранителна система на траките, състояща се от 10 изградени по този начин крепости. От нея се вижда като на длан цялото Ботевградско поле. Има очна връзка и с останалите 10 крепости. След пристигане в подножието на тази крепост, започва спускането. Приблизително 40 минути езда и се спира за кратка почивка на прохлада в гората. След почивката се минава покрай къщата на джуджето Буско, който живее в гората и отглежда кози. Около 12.30 се пристига в подножието на крепостта Урвичка поляна и следва престой за почивка и вкусен обяд. В 13.30 ч. започва изкачване и след около 20 минути езда се стига до крепостта. След разглеждането и, се тръгва обратно през планината. Прибирането в конната база е около 17.30 ч.
– Приблизителна продължителност на езда около четири часа и половина
– Сложност на прехода – средна

Фотолов – на лов за красиви гледки – Вземете си фотоапарата със заредени батерии, другото е от нас

В 9 часа пристигане в Конна база „Здравец”. До 9.15 ч. инструктаж и запознаване с конете. Следва посещение на манастир Св. Николай включен в стоте национални обекта на България, в двора на който расте вековно дърво на 528 г. Запознаване с историята на района, датиращ от времето на траките. В 10.30 ч. тръгване към ловното стопанство „Брусен”. Около 12 ч. пристигане в ловното стопанство, следват почивка и обяд. От 13 ч. до 14.30 ч. запознаване с животните в стопанството и снимки за спомен. Преходът продължава и около 17,30 часа пристигане в RIU Правец.
– Приблизителна продължителност на езда около четири часа и половина
– Маршрутът не е тежък- от него може да се възползват както напреднали, така и начинаещи ездачи

На кон по еко пътека – при Дядо Йоан в правешкия манастир – Св. Теодор Тирон – покровител на конете

Сборен пункт в 9 ч. хотел RIU Правец. До 9.15 ч. инструктаж и запознаване с конете, след което се тръгва към еко пътеката. След около час и двадесет минути езда се стига до нея. Прави се кратка почивка. Следва разходка по пътеката през красивата гора с добре оформени места за отдих. Около 12.30 ч. се пристига в правешкия манастир, едно прекрасно място с красива гледка, където групата я очаква вкусен обяд. След обедната почивка се разглежда манастира, а после благословени от изключителния дядо Йоан и заредени с положителна енергия групата се прибира в хотел RIU Правец около 17 ч.
– Приблизителна продължителност на езда около четири часа и половина.– Маршрутът не е тежък – от него може да се възползват напреднали и начинаещи ездачи

Езда и стрелба с лък – Древните българи са дошли по тези земи на кон, с лък в ръка- нека да го изживеем заедно

В 9.00 часа пристигане в Конна база – Здравец. До 9.15 ч. инструктаж и запознаване с конете. От 9.15 ч. до 10.30 ч.- обучение в езда. Следват почивка за чаша горски чай край огнището, на което току що е сварен и приятни приказки, свързани с историята, обичаите и начина на живот на българите по онова време. Продължаваме със стрелбата с лък. Ние ще стреляме с прабългарски рефлексен лък от земята. Размерът и формата му са коренно различни от познатите ни английски лъкове. Изработен е така, че с него да може да се стреля от кон. За да се пренесеме по- добре във времето на древните българи, обедното ни меню ще бъде от националната българска кухня. Следобед продължаваме с ездата, а след кратка почивка, през която ще похапнем домашно направена баница, ще обединим наученото като стреляме с лък вече от коня, което продължава до 17 ч.
Допълнителни възможности :
Работа с бич, с който много добре са боравели древните българи.
Посещение на намиращия се до конната база манастир Св. Николай, включен в стоте национални обекта на България.