Великденски събор – Ботевград 08-09.04.2018

За трета поредна година в Ботевград е възродено едно емблематично събитие, което съхранява паметта и носи идентичността на нашия край – съборът на града.
На площ от 56 дка повече от 200 търговци и производители на керамични и хранителни изделия, промишлени стоки и атракциони от цялата страна ще се включат в двата дни на събора, като очакванията са тази година празникът да събере над 15 000 посетители.

Според спомените и преданията от деди и прадеди, народните песни от ботевградския край и проучванията на професор Петър Мутафчиев, съборът в Ботевград е продължение на традицията, чието начало се крие в далечното минало на някогашното село Зелин, влизащо във владенията на Севаст Огнян през 14-ти век.
Традицията е запазена до началото на 50-те години на миналия век, когато ботевградчани сборували и канели гости от близо и далеч на втория ден на Великден. Събирали се на чаршията, около часовниковата кула на великденско хоро, което се проточвало на шосето за София, а ергените често се сбивали кой да го води. В петъка, преди празника, в града се организирал голям пазар на грънци и глинени съдове.

Според спомени на старите ботевградчани, точно на мястото на Градския парк, на Втория ден на Великден идвали люлки за деца, където срещу монетка или срещу едно червено яйце се качвали да се повъртят. Вече пораснали те още си спомнят как това е било най – чаканото за тях време. Гощавали се със сладолед и лимонада до насита. Празничната атмосфера се допълвала от духова музика, емблематична за Ботевград и от малки павилиончета, продаващи сувенири и украшения.
За тогавашното значение на празника разказва и стара песен на Михаил Зелински.

„Сбор се сбира на сам ден Великден,
Сбор се сбира в селото Зелин.
Гости идват близки и далечни
Тях посреща всеки домакин.
Гостолюбци стройните зелинци,
Пременени в дълъг бях клашник,
Тичат, шътат гости да посрещат,
И със радостен ги канят вик…“

В първите десетилетия след 1944 г. съборът на Ботевград постепенно е изместен от пазара на най-тъжния ден за православните християни – Разпети петък.
Още през 2011 е създаден инициативен комитет, в който влизат: настоятелствата при църквите в Ботевград и Зелинсклия манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, МВБУ, дружество „Орханиец“ и общественици, които с реални инициативи, като водосвет за здраве в центъра на града, отслужен от НВПР Ловчанския митрополит Гаврийл, раздаване на козунак, кръстчета и дървени яйца започват да възстановяват събора.
През 2016 година по инициатива на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, НВПР Ловчанския митрополит Гавриил, /http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=202790/ местни свещеници и общественици се отменят окончателно Разпетипетъчните празненства и съборът на Ботевград е възроден на втория ден на Великден.
В тазгодишното издание на Великденски събор – Ботевград 2018 ще вземат участие едни от най – популярните изпълнители в страната.
На откритата сцена в Градския парк на 8-ми април ще видим младата певица и звезда от Уеб – сериала #кифла – Ева.
Една от най – успешните поп певици – Михаела Маринова, също ще вземе участие в програмата, а с изпълненията на Гъмзата и неговото Брас Шоу и групата Deep Zone project ще завърши първият ден от Великденски събор – Ботевград 2018.
На 9-ти април, съборът на града, специален гост на събитието ще бъде обичаната изпълнителка Деси Добрева.
В празника ще вземат участие творческите колективи към читалищата в селата Ботевград, Врачеш, Трудовец, Скравена, Литаково и Новачене, както и местни таланти – рок изпълнители, певица с кратък поздрав по повод Международния ден на ромите и други. Наши гости ще бъдат и самодейците от НЧ „Заря1895“ – град Правец.
На празника самодейците наброяват над 400 души.
С всяка изминала година събитието предизвиква все повече интерес, https://www.facebook.com/visitbotevgrad/ а в съвременния свят връщането на традицията е богатство, което носи радост, гордост, национално самосъзнание и насърчава издирването, съхраняването, популяризирането и разпространението българщината!