12 отбора, с участници от 14 града, покориха крепостта „Боженишки Урвич“ на „Приключенски многобой – Ботевград 2018“

12 отбора, с общо 110 състезателя, взеха участие в състезателната част на екстремното събитие „Приключенски многобой – Ботевград 2018“, част от „Приключенски Екстрийм Тур“, провело се този уикенд (9-10 юни) на крепост „Боженишки Урвич” край с. Боженица, община Ботевград.

Съботният ден стартира с официално посрещане на всички ентусиасти, готови да се включат в приключенската игра от водещия Теодор Койчинов – Тео и зам. кмета на община Ботевград Борис Борисов:

“Уважаеми приключенци, за мен е изключително удоволствие, от името на община Ботевград, да Ви приветствам с добре дошли на второто издание на „Приключенски многобой“, в тази прекрасна, живописна, природна местност „Боженишки Урвич“, заяви зам. кмета Борисов.

„Нека всички си прекарат незабравимо и да популяризират това прекрасно събитие, така че следващата година да се радваме на все повече посетители. Успех на всички отбори”, каза в заключение Борисов, като пожела на участниците и „много кураж и вдъхновение“.

В първия, от общо два старта за деня, тръгнаха 6 отбора, един от които със състезатели на Общинска администрация Ботевград, начело със зам. кмета Борис Борисов. Събитието уважиха и служители на Общинска администрация Мездра, които за втора поредна година участват в приключенската игра, а само след няколко седмици ще бъдат и домакини на второто събитие от „Приключенски Екстрийм Тур“ – „Приключенски многобой – Мездра 2018“.

Другите отбори от първи и втори старт бяха: „Черешка“, „Зеликула“, „Смели откриватели“, „Жълъди“, „VL“, „Спарта“, „Балкан Турист“, „Петров Тийм“, „Приключенци“ и „Типичен жираф“, които включваха участници от градовете: София, Козлодуй, Дупница, Ботевград, Божурище, Варна, Самоков, Пловдив, Своге, Видин, Ловеч, Велико Търново, Стара Загора и Плевен.

Освен да си измислят име, всички отбори имаха за задача да нарисуват сами и отборното си знаме. Сред екстремните предизвикателства, които ги очакваха на крепостта бяха: катерене по скали, спускане по алпийско въже на рапел, спускане по въжен тролей, умения за стрелба с лък, задачи с ориентиране и логика.

Най-голямо впечатление у участниците остави екстремното спускане по въжен тролей, а при стрелбата с лък почти всички отбори показаха завидни умения.

“Смятам, че предизвикателствата от Многобоя позволяват на участниците да победят себе си, като се преборят с някои свои страхове. Дори да се откажат на някое от предизвикателствата, пак печелят, защото имат шанс да разберат, върху какво могат да работят, как да се самоусъвършенстват.“ , заяви Симеон Горов от „Смели откриватели“, който вече за втора година покорява крепостта с отбора си.

На финала участниците бяха посрещнати от водещия Тео, който ги предизвика да изпеят задружно на сцената песента „Детство мое“ (с автор Богомил Гудев и композитор Вили Казасян) под акомпанимента на пианото на Яни Брънчев. Всички отбори получиха купи и индивидуални грамоти за успешно представяне, и разбира се, поляха победата с шампанско марка „Приключенски Многобой“.

За присъстващите, които не взеха участие в екстремните изживявания, бяха предвидени други занимания на поляната под крепостта, сред които и арт работилница на открито, където желаещи се учеха на занаяти като: керамика, дърворезба, дървопластика, кукларство и килимарство. Водещият Тео обогатяваше знанията им с любопитни факти за местността и културните, природни и исторически забележителности в района.

Разбира се, традицията за екстремни подаръци продължи и тази година и петима късметлии от посетителите си спечелиха ваучер за моторен полет с паратрайк.

Иновативното събитие продължи и в неделния ден, когато крепостта покоряваха деца от 3 училища в община Ботевград: ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“- гр. Ботевград, ОУ „Никола Й. Вапцаров“- гр. Ботевград и ОУ „Любен Каравелов“- с. Трудовец. Екипирани и под зоркото око на професионални инструктори, децата учеха тънкости в скалното катерене и стрелбата с лък.

Поредицата екстремни мероприятия на „Приключенски Екстрийм Тур“ продължава, като следващата спирка е Археологически комплекс „Калето“, където на 1-ви юли ще се проведе „Приключенски многобой – Мездра 2018“.

Официална Фейсбук страница на Приключенски Екстрийм Тур: www.facebook.com/AdventurousExtremeTour

Фейсбук събитие „Приключенски Многобой – Ботевград 2018“: www.facebook.com/events/1819173798386660