гр.Ботевград (в.з. Зелин) – х.Рудината

Тип: кръгов (лъчев) планински / част от него шосеен
Вид: пешеходни преходи
Дължина на маршрута: 20,00 километра
Време за преминаване: около 6 часа пеша
Положителна денивелация: 795 метра
Подходящ за преминаване и с: частично с автомобил, джип, велосипед, кросов мотоциклет, АТВ;
Описание на маршрута:
Пътувайки по магистрала „Хемус“ от София към Варна, завивате в дясно преди разклона за Ботевград по път преди бензиностанция „Ивони“. Тръгвате по тесен асфалтов път минаващ над нея. Пътят е успореден на магистралата и по него стигате до тунел Ечемишка. При тунела се завива на изток по черен път през долината на река Ечемишка. По долината на река Ечемишка се качвате на планината „Било“ при седловината Равно Буче. От седловината се завива на север, минава се покрай хижа „Рудината“ и изкачвате връх „Рудината“. На връщане се спускате към Ботевград по пътя през местността „Стубеля“ и вилната зона „Зелин“. Маршрутът е кръгов, като може да се направи и в обратна посока.
Втори вариант на преминаване, като лъчев маршрут. От вилна зона „Зелин“ тръгвате от манастир „Свето Рождество Богородично“, минавате под магистралата по асфалтов път в южна посока маркиран с множество жълти табели и надпис х.„Рудината“, който е с дължина около 4 километра и стигате до местността и комплекс „Стубеля“. Преминавате останалата част до хижа „Рудината“ за около 3 часа.
Трети вариант, също е лъчев маршрут от вилна зона „Зелин“ – манастир „Свето Рождество Богородично“, вървите около 1 километър, излизате на широко място и тръгвате в дясно по табелите към хижа „Рудината“. Има налична маркировка по маршрута. Пеша преходът е към 5 часа. Възможно е преминаването му с АТВ и кросов мотоциклет.

Изтегли маршрут