На 22-ри март Община Ботевград и Националният природонаучен музей отбелязват Деня на жабешкото блато

На 22 март 2019 г. в Зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград кметът на община Ботевград, г-н Иван Гавалюгов, ще открие официалната част на програмата, посветена на Деня на Жабешкото блато. Почетен лектор на събитието ще бъде доайенът на херпетолозите у нас, д-р Владимир Бешков от БАН.

Денят на Жабешкото блато се отбелязва по повод първото научно документиране на миграцията на планинската жаба (Rana temporaria) в защитената местност Мухалница, край Ботевград. Миграцията на този вид е уникална в световен мащаб. Проучването на д-р Владимир Бешков, проведено преди 51 години, установява, че всяка година в края на зимата, възрастните планински жаби, зимуващи в потоците на северния склон на планината Било, се насочват към равнината и за няколко дни преодоляват разстояние от около 10 км.

Събитието тази година включва програма с образователни игри за деца, както и изнесена работилница, в която местни занаятчии – Екатерина Костадинова и Димитър Христов ще демонстрират изработка на тематични сувенири чрез техники с жива вълна и глина.

За възрастните е презентацията, при която почетният лектор д-р Владимир Бешков ще разкаже за своите дългогодишни изследвания и открития, свързани с Жабешкото блато. Докторантката на Националния природонаучен музей при БАН – Емилия Вачева, ще демонстрира как се извършват наблюдения и определяне на видовете в блатото на терен.

Аниматорите Силвия и Симеон Арангелови са разработили авторски игри, посветени на обитателите на Жабешкото блато. Една от централните атракции за деца и ученици ще бъде костюмираният аниматор-жабок, който ще ръководи игрите по надскачане, надквакане и лов на мухи.

Програма

09:30 -12:30 ч. Провеждане на игрите с по-малки деца в НЧ „Христо Ботев 1884“

Изнесена работилница, в която местни занаятчии – Екатерина Костадинова и Димитър Христов ще демонстрират изработка на тематични сувенири, чрез техники с жива вълна и глина.

13:30-14:30 ч. Приветствено слово от г-н Иван Гавалюгов, кмет на Община Ботевград, и презентация за Жабешкото блато в зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград от д-р Владимир Бешков и Емилия Вачева, докторант в Националния природонаучен музей при БАН.