Пещера Урвич – 3 „Пясъчната”

№ 4869, код 207122

КАТЕГОРИЯ: Некатегоризирана

GPS координати във WGS 84: N 42°59’29.70″ E 23°49’12.27″

Дължина: 9 м;

Денивелация: -1 м.

Местоположение: Област: София, Община: Ботевград,  

Местонахождение и достъп: Отстои на около 4 км южно от село Боженица в непосредствена близост до крепостта „Боженишки Урвич“. До подножието на крепостта води асфалтиран път към общинската почивна база „Урвич“. Оттам по маркирана пътека за около 20 минути изкачване пеш се стига до крепостта.

Пещерата се разкрива под южните стени на крепостта. От порта се преминава покрай щерна и се върви по алеята за скалната църква. Преди да се достигне до нея има отклонение в дясно от пътеката. Преминава се покрай скалната килия и се тръгва в западна посока под скалните венци, като пътеката е в началото стръмна. Вървейки в основата на скалите по посока катерачните турове се достига до входовете на пещерата

Описание: Пещерата представлява една постепенно стесняваща се и снишаваща се галерия, развита в посока север-североизток. Входът е с триъгълна форма и размери: височина около 2 метра и ширина около 1.50 метра. Подът е покрит с дебел пласт шума, има също така песъчливи наслаги и отделни камъни. По стените и свода се забелязват дребни повлеци и натеци. Има и интересни червени включения в скалата. Завършва с тясна пукнатина. В близост на няколко метра по на запад има издълбани жлебове в скалата и кръст. Няма следи от доиздълбавания по стените и свода и признаци, че пещерата е била обитавана. 

Първа карта: Картирана е през 1988 г. от Д. Вълков, П.Жеков Клуб „Бисер“ Ботевград  Нова карта: К. Стоичков, А. Макулев. 30.03.2019г.

Ниво на трудност: средна.

Подходяща за посещения от: Подходяща за посещения!

Забележителности в близост: крепост „Боженишки Урвич”

Първата карта на пещерата


Нова карта