Пещера Урвич – 6

№ 9207, код 207999

КАТЕГОРИЯ: Некатегоризирана

GPS координати във WGS 84: N 42°59’31.76″ E 23°49’15.70″

Дължина: 7 м;

Денивелация: -1 м.

Местоположение: Област: София, Община: Ботевград,  

Местонахождение и достъп: Отстои на около 4 км южно от село Боженица в непосредствена близост до крепостта „Боженишки Урвич“. До подножието на крепостта води асфалтиран път към общинската почивна база „Урвич“. Оттам по маркирана пътека за около 20 минути изкачване пеш се стига до крепостта.

Пещерата се разкрива под югоизгочната част на крепостта. От порта се преминава покрай щерна и се върви по алеята за скалната църква. Преди да се достигне до нея има отклонение в дясно от пътеката. Преминава се покрай скалната килия и се върви по пътека, спускаща се под скалните венци южно зад скалната църква. Вървейки в основата на скалите се достига до входовете на пещерата „Урдина дупка“-„Урвич“ 2. На 10 метра преди тях на около 3 метра над основата на венеца се забелязва вход. До него се достига по стръмно изкачване.

Описание: Входът на пещерата е с ширина около 2 метра и височина над 1 метър. В северозападна посока се развива къса и ниска галерия. Пода е покрит с песъчливи наслаги и прах, както и нападали от свода камъни. Пещерата е суха. Завършва с две непреодолими разклонения. Липсват образувания.  

Нова карта: К. Стоичков и  А. Макулев и Д. Макулева. ПК „Хеликтит” София. 30.03.2019г.

Ниво на трудност: средна/не могат да влизат едри хора!!!/

Подходяща за посещения от: Подходяща за посещения от спелеолози!

Забележителности в близост: крепост „Боженишки Урвич”