Липница – мах. Дилковци

Перфектен (и панорамен) веломаршрут за семейно каране с деца или за абсолютно начинаещи в планинското колоездене, които правят първите си (все още неуверени) километри по пресечен терен.
Карането е лесно във всяко отношение – по-голямата част от него е по спокойни междуселски асфалтови пътища. Черният път, по който леко се спускаме към махала Дилковци, е добре утъпкан и не би представлявал трудност за никого. Дори и откъм навигация маршрутът е пределно простичък и не ви трябва нито GPS, нито дори велокомпютър. Основното изкачване е по асфалт и макар че на места е по-стръмно, би трябвало всеки да се справи с него, особено като е в началото на маршрута. Все пак правя едно подсещане – ако сте с малки деца, които все още нямат сили да изкачат баир с дължина 2.5 км и денивелация 180 м, може да започнете маршрута от т.02 (т.е. от края на основното изкачване), а след това единият родител да остане с децата на площада в Липница (където е доста приятно и интересно), а другият да се изкачи, за да вземе колата.
Разбира се, ако маршрутът ви се струва много кратък и лесен (той наистина е такъв!), можете да го комбинирате с всяко от другите „кръгчета“ край Липница – например с „Липница – Елов дол 1“ или с „Липница – махала Лисовци“. По този начин ще се получи и лека градация по отношение на техническата трудност.

Начална точка: площада на с. Липница
Дължина: 9.1 км
Изкачване: 225 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=3)
Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 0.5 л
Храна: не е необходима; в Липница има магазин
Терен:
– асфалт – 6.0 км
– черни пътища – 3.1 км
Описание:
От площада в с. Липница (т.01) напускаме селото по главната улица в посока Новачене и Ботевград и започваме дълго и на места по-стръмно изкачване по шосето, което като цяло е приятна загрявка. Точно когато превалим рида, в т.02 (2.5 км) се отклоняваме надясно по широк и равен черен път с чакълеста и добре утъпкана настилка. Минаваме покрай един оброк (пада се вляво) и в т.03 (2.7 км) пропускаме друг черен път вляво и продължаваме по основния надясно, минавайки под поляна с навес/заслон. Навлизаме в широколистна гора, където са сгушени няколко къщи на махала Нешовци. Пътят като цяло е с лек наклон надолу и от време на време вляво или вдясно има по някоя стара къща. Спускаме се в Дилковски дол, откъдето започва Липнишка река и там пътят преминава на отсрещния склон и започва да се изкачва между крайните къщи и градини на махала Дилковци. В т.04 (5.6 км) изкачването завършва на междуселски асфалтов път, по който поемаме надясно. Пътят е равен или с наклон надолу, в тази част е и доста панорамен. Достигайки махала Сирашки ливади в т.05 (7.5 км), завиваме надясно и започваме последното спускане към Липница – пътят е асфалтов, но е по-стръмен, на места има дупки и улеи, така че карайте с повишено внимание! Навлизайки в с. Липница, следваме главната улица надясно в т.06 и завършваме карането на площада.

Изтегли маршрут