Ботевград – ендуро обиколка над Зелин

Настоящият веломаршрут предлага две кратки, но много приятни пътеки по общия склон с трасето за спускане, достъпни по същия асфалтов път. Те са идеални за каране с АМ/ендуро велосипед, както и с ХС твърдак – пътеките са с наклон, но и с ниско сцепление на места.

По отношение на навигацията маршрутът е лесен – единствената трудност може да бъде намирането на самото начало на пътеките в растителността покрай пътя, като това важи по-скоро за втората (долната) пътека.

Първо се изкачваме около 4 км по асфалтовия път в посока хотел „Стубела“ и хижа „Рудината“. Средният наклон на пътя е около 8%, но е хубав и на доста места – сенчест. Следва спускане по първата (горната) пътека и се излиза отново на шосето. След това се качва повторно по него малко по-нагоре и се хваща втората (долната) пътека, по която се излиза в горния край на вилна зона Зелин, отново на шосето.

Пътеките са използваеми, включително и от местни мотористи, защото са сравнително ясно очертани. От друга страна, през голяма част от годината са покрити с шума, а „входовете“ към тях може да са обрасли през пролетта и лятото, но с внимателно гледане няма как да бъдат пропуснати. Те са предимно прави и скоростни, сравнително стръмни, но не прекалено. Ако се кара бързо по тях, адреналинът ще е с високи нива, но ако се запази контрол, може да се кара и по-бавно.

Маршрутът е подходящ за каране от пролетта до есента. Той е твърде кратък и може да се комбинира с трасето за спускане, което е в непосредствена близост. Достъпът по асфалт позволява извозване и с МПС-та, особено ако са предвидени и спускания по DH (downhill) трасето.

Началната точка е при един от основните разклони във вилна зона Зелин, съвсем близо до подлеза под магистралата и до обръщалото за автобусите. На 20-30 м оттам е и финалът на DH трасето.

Около този разклон може да се намери място за няколко автомобила, а друг вариант за паркиране е малко по-надолу (т.P1), от другата страна на подлеза, където има заведение за хранене, автобусна спирка и чешма с няколко паркоместа.

Начална точка: Разклон над обръщалото за автобусите във вилна зона Зелин; локация: https://goo.gl/maps/AG9oySRwK7wdvCVr8

Дължина: 7.8 км

Изкачване: 405 м

Ниво на техническа трудност: средно (R1, T3)

Физическо натоварване: средно (КФН=6)

Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )

Вода: 1 л

Храна: не е необходима

Терен:

– асфалт – 6.6 км

– пътеки – 1.2 км

Описание

От началната точка (01) се тръгва нагоре по основния асфалтов път в планината, който води към хотел „Стубела“ и хижа „Рудината“. В рамките на вилната зона се пропускат две отбивки вдясно (т.02 и т.03), а в т.04 и т.05 (около 3.3 км от началото) се пропускат и два асфалтови пътя наляво (вторият от тях води към старта на DH трасето).

След 4.2 км изкачване по асфалта в т.06 се стига до тясна пътека вдясно със стръмно начало надолу. След първите метри наклонът става по-лек, но все пак пътеката си е скоростна и на места стръмна, а в една част е като улей, покрит с шума, в който карането е особено вълнуващо. Преди да завърши на асфалтовия път, пътеката на едно място прави рязък и неочакван завой вляво.

В т.07 (4.9 км) отново се стъпва на асфалта и се тръгва повторно нагоре по него, за да се стигне широк десен завой (т.08), където наляво тръгва втората пътека. Началото ѝ е трудно за намиране, но за ориентир може да се ползва едно дръвче в началото на завоя отляво на пътя, точно при банкета – при това дръвче започва пътеката.

След няколко хлъзгави завоя със страничен наклон тя изправя траекторията си и се спуска надлъжно по дерето на един поток, като през повечето време е сравнително гладка (но с нестабилни камъни по повърхността) и скоростна, но трябва да се внимава, защото в края става малко по-технична, с корени и камъни, които е трудно да се избегнат. И тази пътека завършва на асфалта, в т.09, откъдето надясно и надолу е пътят към началната точка.

Изтегли маршрут