с. Боженица – с. Своде

Туристическият пешеходен маршрут от с. Боженица (общ. Ботевград) до с. Своде (общ. Правец) е лек и ободряващ. Дължината му е около 6 км и е с малка денивелация (70 м). Подходящи периоди за разходка са късна пролет, лято и ранна есен, когато гората е изпълнена с най – красивите и топли цветове.

В миналото трасето е било коларски път, свързващ жителите на двете села. Днес, природата е допринесла за превръщането му в живописен маршрут, подходящ за еднодневна разходка и семеен пикник.

Преходът започва преди моста над р. Бебреш, в близост до центъра на с. Боженица, като се поема по пътя вляво и се следва жълто-бялата маркировка. В началото пътят е по – широк и върви над левия бряг на реката. След кратко ходене се стига до дървен заслон с чешма. Мястото е чудесно за отдих и барбекю.

Продължавайки по трасето, от лявата страна се извисява отвесна скала, а вдигайки поглед нагоре се открива гледка към крепостта „Боженишки Урвич“.

По-голямата част от пътеката върви успоредно по течението на р. Бебреш. Реката е подходяща за риболов, като основните риби, срещани в нея са мряна (черна и бяла) и сом. По протежението й има множество вирове, като най-известният е Марков вир. Разкази на местни хора, свидетелстват за опасен водовъртеж, образуван от пещера, скрита под повърхността на водата.

В кратък участък от маршрута, пътеката се стеснява и преминаването се извършва в колона по един.

Районът изобилства от живописни скални масиви. Две от по – ниските скали са обособени за скално катерене, подходящи за начинаещи и все пак – с професионално оборудване. Следвайки маркировката се излиза от гората и се стига до поляна с ниска растителност, след която следва горски път, до който се стига и с джип от обратната посока.

За ориентир накъде да се поеме служи табела, на която пише „Своде 1.5 км.“ и традиционната маркировка (две бели ивици с жълта ивица между тях). От тук пътят е равен и широк. Крайната точка на маршрута е при вливането на р. Бебреш в р. Малък Искър в землището на с. Своде. Там е изградена екопътека с множество беседки, пейки с маси тип сал и кейове с излаз над водата. Мястото е тихо и подходящо за пикник, игри на открито, дори плаж.

Любопитно: Исторически сведения гласят, че преди в днешното с. Боженица да дойдат първите заселници и да построят крепост „Боженишки Урвич“, те са били отседнали около с. Своде. Легендата разказва, че са преминавали между селата, посредством пещера.