Скравена – трасе за начинаещи

Това е един съвсем кратък и лесен веломаршрут край с. Скравена, подходящ за абсолютно начинаещи и за деца. Трасето води до една от основните туристически забележителности в района на Ботевград – манастира „Св. Николай Чудотворец“ и намиращия се в двора му вековен дъб – едно от най-внушителните дървета, които могат да се видят в тази част на страната. Височината му е около 30 м, а обиколката на ствола е над 5 м, но това, което вдъхва истинско страхопочитание, е короната на дървото, разперило могъщи клони във всички посоки – нещо, което си струва да се види на живо, а този маршрут е приятен начин за разходка дотам с колело.
Маршрутът може да се съчетае и с някои от кратките маршрути край с. Липница. Най-близък като характеристики е този към махала Дилковци, който също е много лек като терен, а и доста панорамен. Между тях придвижването става с автомобил, като денят може да се раздели на две – карането край с.Скравена преди обяд, после хапване и придвижване към с. Липница и каране там следобед.
Като терен маршрутът е предимно по асфалт и по гладки черни пътища – един през вилната зона в близост до манастира и едно кратко спускане между овощните градини на изток от селото. Малко вероятно е натъкването на кал, дори и след повече дъжд, освен може би при споменатото спускане през селскостопанските площи, но и там пътят е добре утъпкан. От гледна точка на навигацията – също няма никакви трудности – GPS не е задължителен.
Маршрутът има само един недостатък, който е от временно естество – към момента на описването му (септември 2021 г.) в полето на изток от Скравена се строи голяма пътна отсечка, част от международния път към Враца, Монтана и Видин. Не е ясно какви точно ще са преминаванията през този нов път, такива има две по маршрута. Засега се пресича направо през строителните площадки, но когато отсечката бъде завършена, вероятно ще има подлези под пътя – трябва да се имат предвид две неща: първо, в момента трябва да се преминава с повишено внимание на тези места, защото се извършват строителни дейности с тежка механизация; второ, в бъдеще пресичанията на новия път вероятно ще изглеждат по-различно, отколкото в момента.
Началото на маршрута е в центъра на с. Скравена, от градинката пред Паметника-костница на Ботевите четници. Зад него има и удобен малък паркинг, където може да се оставят автомобили.
Начална точка: с. Скравена, Паметник-костница на Ботевите четници; https://goo.gl/maps/Jn4Dj7SP25KNxqBG9
Дължина: 8.6 км
Изкачване: 110 м
Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)
Физическо натоварване: ниско (КФН=2)
Продължителност: 1-2 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 0.5 л, в двора на манастира има чешма
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 5.6 км
– черни пътища – 3.0 км

Описание:
Заставайки с гръб към Паметника (т.01), се тръгва по улицата, минаваща пред него („Ал. Първанов“) наляво – в североизточна посока. При първото кръстовище (т.02), както и при всички следващи, се кара само направо, докато се достигне околовръстния път на селото (т.03, 1.0 км след началото). Пресича се и се продължава по асфалтов път през полето, като в т.04 се пресича новостроящата се пътна отсечка. Тук е едното място, където в бъдеще може да настъпят промени, т.е. да се минава през подлез или подобно съоръжение. Изкачвайки се с лек наклон, в т.05 (2.2 км) следва разклон наляво по черен път (с остатъци от разбит асфалт) към вилната зона в подножието на хълма. След още 100 м (т.06) отново се завива наляво и по равен и прав черен път покрай вилите се излиза на тясно асфалтово пътче (т.07, 3.0 км), по което надясно и на разклона в т.08 наляво (има и табели) се стига до портата на манастира „Св. Николай Чудотворец“ (т.09). След културно-опознавателна почивка се поема обратно по пътищата, довели до манастира и се стига до т.05, като се продължава наляво (изток) по асфалта до т.10 (5.0 км), където вляво има голям навес, а вдясно – маса с пейки. Наляво и надясно има по един черен път – поема се по този надясно и надолу през полето, движейки се покрай ливади и овощни градини. При първия разклон (т.11) се тръгва по левия път, след това в т.12 (5.5 км) – надясно, пресичайки една долчинка, а в т.13 – наляво по основния път, който се превръща в тесен асфалтов път. Спуска се по него, като в т.14 и т.15 се държи основния път надясно и скоро след това се пресича отново строящата се пътна отсечка (т.16) – второто място, което вероятно ще се промени в бъдеще. Навлиза се в селото по широка и прашна улица покрай стопански сгради, в т.17 (8.0 км) се пресича околовръстното и се продължава само направо, а на разклона в т.18 може да се излезе към началната точка и по двете улици.

Изтегли маршрут