Боженица – Липница 1

Този маршрут започва от Боженица и по асфалтови пътища на север от селото води до с. Липница, откъдето пък по черни пътища през билото на рида се стига обратно към Боженица. Като терен карането е предимно лесно – половината е по асфалт, другата половина е предимно по хубави и утъпкани черни пътища. По билото има участък, който, след обилни дъждове, може да е набразден от коловози и дупки, образувани от преминаването на МПС-та в кални условия. Тази част от маршрута може да се окаже трудна за по-неуверените и начинаещите, но тя все пак не е прекалено дълга – малко повече от километър. Затова се препоръчва избягване на карането след превалявания.

Районът е най-красив през пролетта и есента, а през лятото е подходящ, стига да се избягват следобедните жеги, тъй като по пътищата няма много сянка.

Началото е в центъра на с. Боженица, където могат да паркират няколко автомобила.

Начална точка: кметството в с. Боженица; https://goo.gl/maps/qdLGSs6VLNXtyUSP8

Дължина: 19.5 км

Изкачване: 450 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: ниско (КФН=4)

Продължителност: 2-4 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )

Вода: 1-1.5 л, по маршрута няма чешми, но в с. Липница има магазин.

Храна: по Ваша преценка

Терен:

– асфалт – 12.2 км

– черни пътища – 7.3 км

Описание

От центъра на Боженица (т.01) се тръгва по главната улица в посока с. Новачене,  Ботевград и София. В края на селото при разклона в т.02 (0.5 км) се продължава по стръмния асфалтов път нагоре (север) към с. Курново. Набира се височина по него, пропускайки черен път вляво (т.03) и тесен асфалтов път вдясно (т.04), и се преваля баира, след което наклонът става променлив. След спускане и изкачване по прав участък, в т.05 (3.7 км) се достига разклон, където се тръгва по пътя вляво към с. Елов дол и с. Липница. И това шосе е с променлив наклон – започва със спускане, после става равен, следва изкачване. На няколко места вляво и вдясно се отделят черни или асфалтирани пътища – по-значимите са отбелязани в GPS следата с точки – от т.06 до т.10; маршрутът минава само направо в посока Липница.

Достига се т.11, където се кара направо и точно преди центъра на селото се завива вляво (т.12, 9.7 км) по улица, която се спуска към дола, минава се по мост над Липнишка река и започва изкачване от другата страна между няколко от крайните къщи на селото. Скоро след това асфалтът преминава в черен път с чакълеста настилка, който се изкачва с умерен наклон до подножието на вр. Долна Рупина могила. Там, в т.14 (12.0 км), пътят се разделя – десният се качва към възвишението, а трасето продължава по левия, който подсича хълма и излиза на обширни поляни, изпъстрени с цветя. Тук пътищата са затревени и почти не си личат, а в т.15 (12.7 км) се пресичат няколко такива. Това е важно кръстовище, затова трябва да се внимава.  Първо трябва да се завие по пътя надясно, но веднага след това (буквално след  10-20 м) се завива по черен път вляво, който подсича склона в югоизточна посока с лек наклон надолу. Това е частта, в която е най-вероятно да има кал, пясъчни наноси, дупки и коловози и трябва да се кара с повишено внимание! Следва се само основният път, пропускайки отбивки вдясно в т.16 (13.3 км) и т.17 (14.2 км).

В т.18 (14.4 км) е следващият много важен разклон. Основният път продължава наляво, но по него има много кал и големи коловози. Вдясно са обработваеми площи и направо покрай тях се изкачва леко обрасъл път с два коловоза. Изглежда занемарен, освен това е и стръмен, но следващите 500 м до близкото възвишение си струват. Там наклонът се сменя и започва дълго спускане. Кара се основно покрай ливади и обработваеми земи, пътят прави плавен завой надясно (юг) и се спуска в околностите на една-две махали, към които има отклонение в т.19 (16.7 км) –  то се пропуска. Продължава се направо, вече по утъпкан и чакълиран път. В т.20 се завива наляво (пропускайки отбивка вдясно) и след малко (т.21, 17.7 км) се излиза на шосето към с. Боженица. По него наляво е обратният път към селото и към центъра му.

Изтегли маршрут