Обиколка над Новачене

Този маршрут е един от малкото варианти за каране с планински велосипед в с. Новачене край Ботевград. С продължителност от около 2-3 часа, трасето представлява кръгово изкачване по асфалт по пътя към с. Липница (от който се разкриват хубави гледки към Ботевградската котловина), бутане до невисок връх и спускане по дълъг черен път обратно. За начинаещи черният път ще е труден, защото на места е стръмен и/или с коловози. За хора с достатъчно опит не представлява сериозно предизвикателство. В долната част има два варианта за приключване на спускането – основният е по-лесен, но леко обрасъл, а другият е по-стръмен и изровен, но към момента по-често ползван от камиони за дърводобив. Маршрутът е подходящ за любителите на каране по черни пътища, както и за онези, които искат да открият нови маршрути и места.

Както и при другите маршрути в района, карането след обилни дъждове не е препоръчително, защото има обилно количество кал. Подходящ е за всички сезони, но ако се изпробва през лятото, трябва да се избират сутрешните часове, защото при изкачването няма много сенчести участъци.

Ползването на GPS за този маршрут е силно препоръчително, за да се установи навреме, ако има заблуда по дърварските черни пътища при спускането.

Началото на маршрута е на главния път в с. Новачене, точно при отбивката към с. Боженица и с. Липница. Ако се идва откъм Ботевград, малко преди тази точка има паркинг за няколко коли (м. Косматица – Мемориален комплекс) – в GPS следата също е отбелязан. От паркинга до началото на маршрута е най-добре да се придвижите по тротоара, защото пътят е много натоварен и рисков.

Начална точка: с. Новачене, разклона от главния път към с. Боженица и с. Липница; https://goo.gl/maps/UDGyUUeMwET3WLKE8

Дължина: 17.4 км

Изкачване: 470 м

Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2)

Физическо натоварване: средно (КФН=4.5)

Продължителност: 2-3 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )

Вода: 1 л, към края на изкачването има чешма

Храна: не е необходима

Терен:

– асфалт – 11.8 км

– черни пътища – 5.6 км

Описание

От началната точка се тръгва по пътя към с. Боженица и с. Липница. В тази част от пътя се движат камиони, обслужващи близката кариера, така че трябва да се стои плътно вдясно на платното и да се кара с повишено внимание. След 4.4 км се стига до разклон (т.02), на който се продължава вляво към с. Липница. Наклонът на пътя се увеличава и започва същинското изкачване. След още 1.2 км (т.03) пътят се разделя, като трасето продължава по пътя наляво, който се изкачва покрай каменната кариера (в т.04 се пропуска отбивката към нея). На едно място има приятен кът за отдих с хубава панорама към Ботевградска котловина – това е местност „Пожарака“. В т.05 (9.3 км) се стига до махала Пешуновци. Там има крайпътен навес с пейки и маси, както и чешма встрани от него. Продължава се по основния път (наляво) и след 400 м (т.06) се слиза от асфалта по широк чакълиран черен път наляво. Кара се по него само 150-200 м и в т.07 (9.9 км), точно преди една стръмна поляна със заслон на нея и след това се отбива по друг черен път вляво. В началото той е равен и минава покрай 1-2 самотни къщи, след което започва да се изкачва, на места доста стръмно, към едно от близките възвишения. На 1-2 места се пропускат занемарени черни пътища вляво (например в т.08), но малко преди да се достигне върхът, в т.09 (11.4 км) маршрутът се отклонява наляво по едва забележим черен път през тревата и храстите. По него след 50 м ( т.10) се включва в друг ясен черен път и по него наляво започва спускането.

Надолу се кара по основния и най-ясен път, който следва билото на рида. На доста места има разклонения. Ето по-важните от тях:

– в т. 11 (11.9 км) се пропуска черен път вляво (на някои карти може да се види и като пътека, но пътят е стръмен, с коловози и не е подходящ за каране!);

– в т.12 и т.13 (12.8-12.9 км) се пропускат черни пътища вдясно; след това се пропускат и 1-2 черни пътя наляво, спускайки се малко по-стръмно по склона.

– в т.14 се пропуска още един черен път наляво, а в т.15 друг, който е надясно;

– в т.16 (13.6 км) след стръмно спускане се стига до кръстовище, където се събират три черни пътя – продължава се направо.

В т.17 (13.9 км) е време да се избере финален вариант за спускане. Ако се продължи по основния маршрут (левия път), наклонът е по-лек, но пътят на места е малко обрасъл и занемарен. В т.18 (15.5 км) се излиза на асфалта близо до с. Новачене и надясно по него е връщането към началната точка.

Ако в т.17 се продължи надясно, това е по-широкият и ясен черен път, като след малко той тръгва стръмно надолу и на места е изровен и малко опасен, но за някои това може би ще е по-интересният вариант за спускане. Отново завършва на асфалта, близо до началната точка.

Изтегли маршрут