Мартенски дни на изкуствата 2023 – музика, театър, литература, поезия и изобразително изкуство в Ботевград

Седмицата на изкуствата в Ботевград започва на 20 март с моноспектакъла  „Чудомирщини“, изигран от Стефан Милков. Той ще се състои в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“ от 18:00 ч. с подкрепата на Община Ботевград и с преференциални цени на билетите.

На 21 март от 19:00 ч. в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“ своето атрактивно шоу ни представя Флоралин –  певица, арфист и продуцент от град Ботевград. Тя е обиколила света с музиката си, участник е в осмия сезон на „Гласът на България“ от отбора на мастър Иван Лечев и е свирила на платинената годишнина на кралица Елизабет. Към нейното интригуващо музикално представление ще се присъедини поп фурията Дивна, както и DJ Каролина. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Ботевград и НЧ „Христо Ботев 1884“ с цел насърчаване на местните творци. Вие също можете да подкрепите бъдещите творчески проекти на Флоралин, закупувайки своя билет от касите на EasyPay и онлайн на посочения линк: https://epaygo.bg/1742832940 .

На 22 март е време за „Усещане за пролет“ – концерт на Общински духов оркестър – Ботевград, в който гост – изпълнители са: Радостин Миков – пиано, музикалните певчески надежди – Стефания Ангелова, Александрина Спасова, Илия Игнатов, Габриела Хачикян и талантливите танцьори Михаил и Василена Михови.

От 18:30 ч. в големия салон на читалището Ви очаква палитра от стилове и най-разнообразни изпълнения, сред които „Аладин“, „Серенада“ от Франц Шуберт със солисти Даниел Цагарски и Николай Лилов, незабравими хитове на Майкъл Джексън, Орханийски бучимиш – премиера, „Яхни циклона“ – мюзикъл от Брук Максуел и Джейкъб Рихман и други.

На 23 март се навършват 110 години от гибелта на Стамен Панчев – творец и общественик, наш виден съгражданин. „Поетът с цигулката“ – концерт, посветен на Стамен Панчев, ще се проведе в малкия салон на читалището от 18:30 часа. В него специално участие ще вземат: Смесен градски хор „Стамен Панчев“, пианисти от Детска музикална школа към НЧ „Христо Ботев 1884“ и Общинска библиотека „Иван Вазов“.

На 24 март от 16:30 часа в Зала за съвременно изкуство, изградена по проект „Хетеротопии“ /до ТИЦ – Ботевград/ ще се проведе общинският кръг на конкурса за художествено изпълнение на Ботево стихотворение. Събитието се организира по инициатива на Община Ботевград в чест на 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев – патрон на нашия град.

Традиционно, като част от Мартенски дни на изкуствата, се провежда Националният литературен конкурс „Стамен Панчев“. Официалната церемония по награждаване на победителите в деветото издание на конкурса ще се състои на 25 март от 13:00 часа в Залата за съвременно изкуство /до ТИЦ – Ботевград/. Председател на журито и гост на Ботевград тази година ще бъде известният поет Добромир Банев. Конкурсът е под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета, и нейният син Стамен Банковски.

На 28 март от 17:45 ч. в Исторически музей – Ботевград ще бъде представена изложбата „РИСУНКА[TA]” в памет художника Георги Младенов, който дълги години живя и твори в нашия град. Куратор на изложбата е д-р Ина Василева.

 

*Изброените събития в диапазона 22.03 – 28.03 са с вход свободен.