Предлагаме Ви да посетите значими туристически обекти в близост един до друг, като спестите от време, прекарано в път. Какво може да видите за един уикенд? Потопете се в историята, спокойствието и красотата на община Ботевград!


Ако сте решили да избягате от динамиката на големия град през почивните дни, на 55 км от град София и 50 км от град Враца, в китна котловина, се намира община Ботевград – идеално място да прекарате незабравим уикенд.

Първото място, което може да посетите е девическият манастир „Свети Четиридесет мъченици“.  Намира се в с. Врачеш на 7 км югозападно от Ботевград. Основан е през XIII век след битката при Клокотница, когато цар Иван Асен II побеждава епирският деспот Теодор Комнин.

След посещението на манастира може да се отправите на пешеходна разходка в центъра на града. Там гордо се извисява най – високата Часовникова кула в България (30м), част от 100-те Национални туристически обекта. Самата кула може да разгледате и отвътре, след посещение на Туристическия информационен център, където се намира служител, който ще Ви съпроводи и разкаже за символа на града.

Непосредствено до Часовниковата кула се намира и паметникът на Христо Ботев. Няма как да пропуснете забележителната сграда на Историческия музей, който също се намира в центъра на града на пл. „Саранск“ №1. Фондовете на музея са комплектовани от над 15 000 експоната.

След разходка е време и за обяд. Къде да хапнете, може да разберете на https://www.visitbotevgrad.com/category/zavedenia/ .

След вкусния обяд може да продължите Вашата обиколка в посока север към с. Скравена (5 км). В центъра на селото се намира и вторият обект, включен в списъка на 100-те Национални туристически обекта – Паметникът-костница на Ботевите четници. Ключът за костницата и печатът се намират в информационния център в Народно читалище „19-ти февруари 1906“. Ако обичате компанията на животните в съчетание с природата, може да посетите конна база „Здравец“, намираща се на 2 км североизточно от центъра на селото. На около 300 м от нея  е разположен манастир „Свети Николай Чудотворец“. Храмът е красиво изографисан, а най-голямата атракция се намира в двора на манастира – огромен дъб на възраст над 500 г.

 

След дългия ден е време за почивка, вечеря и нощувка. Къде може да отседнете може да разберете на https://www.visitbotevgrad.com/category/hoteli/ .

Ден втори:

В случай, че сте избрали да нощувате в Ботевград, сутринта може отново да се отправите в посока Враца и следвайки табелите, при с. Новачене да направите десен завой към село Боженица.

Минавайки през селото, може да посетите Килийното училище, което през 2006 г. е реставрирано и подредено като музейна сбирка, филиал на Историческия музей в Ботевград. В изключително живописна природна местност, до която се стига по асфалтиран път, на около 3 км от Боженица се намира Средновековната крепост „Боженишки Урвич“. Това е последната крепост, паднала под турско робство по времето на Цар Иван Шишман. Крепостта е  археологически паметник с национално значение, съхранил в себе си историята на вековете.

Колите може да оставите на Урвишка поляна. Местността е обградена от вековни церове, между които има множество беседки за почивка, каменна чешма и лятна сцена.

От поляната започва пешеходната пътеката до крепостта „Боженишки Урвич“. След около 20 минути изкачване пред погледа ви ще се открият основите на крепостните стени  и сградите до тях, както и древен скален надпис, защитен от метална решетка, гласящ:

„Аз Драгомир писах. Аз, севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя“.

В най – високата част на крепостта се намира малък скален параклис, който е издълбан в самата скала. От възвишението се откриват невероятни панорамни гледки.

След разходката до историческата крепост отново се връщате на Урвишка поляна, където се намира Общинска почивна база „Боженишки Урвич“. Обектът предлага както храна, така и възможност за нощувка.

Тръгвайки си от Боженица /на около 6 км след табелата за изход от селото/ може да си налеете от лековитата „желязна“ вода. Кладенчето се намира срещу дървено указателно табло за местност „Мечите дупки“.