Паметникът костница на Ботевите четници е мемориална костница в центъра на с. Скравена, община Ботевград. В нея се съхраняват черепите на 10 Ботеви четници от групата на Георги Апостолов, които намират смъртта си при разгрома на четата в Рашов дол край Ритлите, на 2 юни 1876 г. /21 май по стар стил/. На следващия ден цялото население на с. Скравена е изкарано да види шествието на башибозука, носещ забити н колове главите на четниците.

Селските първенци Георги Стаменов и Петко Студенковски успяват да откупят главите и още същата вечер жените от селото ги измиват, увиват в домашно платно и погребват в двора на църквата.

На 3 юни 1930 г., по предложение на свещеник Георги Попдимитров, тленните останки са извадени и изложени в специална витрина в църквата.

Паметникът костница е открит на 18 май 1982 г. на церемония по пренасяне на съхранените от местното население черепи на десетте Ботеви четници от църквата „Св. безсребреници Козма и Дамян“ в селото.

Костницата е построена по проект на архитект Росица Грънчарова, скулптор Стефана Бояджиева и художника Божидар Овчаров.

Изследваните и консервирани черепи от колектив с научен ръководител д-р Екатерина Захариева са поставени в специални стъклени саркофази. Сред тях е идентифициран Георги Апостолов – секретар на щаба на Ботевата чета, роден в гр. Стара Загора.

В костницата е изваяна скулптурата „Майчина болка“. Релефните изображения върху външната лицева страна на паметника символизират преклонението и почитта на местното население към загиналите за свободата на България синове.

Ботевите поклонения в с. Скравена се провеждат всяка година на 2 юни и включват: исторически четения, художествени програми, изложби, конкурси, панихида, шествие с венец на славата и заря-проверка. 

През 2020 г. обектът е деклариран за културна ценност с национално значение.

Паметникът костница е част от 100-те национални туристически обекта под номер 82.

Адрес: център на с. Скравена, общ. Ботевград, на 5 километра северно от града, посока Мездра.

Печат: ключът за костницата и печатът се намират в читалището.

Работно време:

Зимен период: от м. декември до м. февруари:

Понеделник – Петък: 09:00 – 12:00 ч.

14:00 – 18:00 ч.

Летен период: от м. март до м. ноември

Понеделник – Петък: : 09:00 – 12:00 ч.

14:00 – 18:00 ч.

Събота и неделя: 10:00 – 18:00 ч.

Телефон:  +359 7137 20 44

+359 890 576 512