Врачеш е домакин на Фестивал на бъчвата 2017

През XIVв. Чешковица е преименувана във Врачеш – може би заради големия брой врачки и врачове, които лекували хората чрез баене и билки. За лечителските легенди на врачежани се носели легенди не само сред местното население, но и в цялата страна. Днес името на Врачеш отново бива прославяно по света, но и с работата на местните бъчвари. По идея на кмета на селото Марин Бончовски, днес започна първият по рода си Фестивал на бъчвата 2017г. Неслучайно е избрана датата 14 октомври – Петковден, тъй като в миналото врачежани са чествали своя събор на този празник.

Преди официалната част присъстващите се насладиха на изпълненията на Младежки духов оркестър и Мажоретен състав към НЧ „Христо Ботев”. Гости на днешния празник са кметът на общината Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов, председателят на ОбС Ботевград Любомир Лилов, представители на общинска администрация, общински съветници.

Водосвет за здраве и благоденствие на всички гости и жители на Врачеш отслужи отец Димитър.

С приветствие към гостите се обърна кметът на селото Марин Бончовски
„Този занаят се развира от далечни времена и предава от поколение на поколение. Благодарение на него, младите хора остават в селото и в момента бъчвопроизводството е един от основите поминъци на врачежани. Нашите артикули се продават в Англия, Германия, Франция, Италия, Гърция, САЩ, Испания, а напоследък и в Япония. Нашето качествено производство от дъб се знае не само в цяла България, но и по света”, каза г-н Бончовски.
Той изказа благодарности на спонсорите, допринесли за осъществяването на фестивала – община Ботевград, Красимир Инински – председател на Европейската федерация по бокс, Захари и Захарин Захариеви – местни жители, собственици на транспортна фирма, Красимир Александров – книгоиздател, Славчо Дишев – собственик на шивашка фирма, предоставил фланелки с логото на фестивала, Иван Владимиров – автор на логото, Димитър Христов – председател на мотоклуб „Небесните сили”, Тони Дранчев – собственик и производител на икони. Кметът благодари и на всички, бъчвари, включили се в провеждането на този грандиозен празник.

„Това събитие ще направи Врачеш още по-разпознаваем. Местните жители са известни като трудолюбиви хора, с умения и способности и с изключителен темперамент”, заяви кметът Иван Гавалюгов.

Празникът продължи с изпълнения на танцовите състави към НЧ „Събуждане” към с. Врачеш.

Богатата програма на фестивала включва демонстрация на автентично изработване на бъчва и основните етапи в процеса – разбичване на дървения материал, редене и сушене на материала, обработване на дъгите, събиране, свиване, препичане и задънване на бъчвата. Гостите на празника имат възможността да се запознаят с най-възрастния и най-младия майстор, практикуващ бъчварския занаят. Автори на кулинарния базар за врачешките домакини и майстор Ангел, изложени са щандове с вина от различни краища на България. Ще се проведат атрактивни игри с бъчви, по време на които състезателите ще покажат силата и сръчността на бъчварските ръце.