с.Врачеш – вр.Мургаш

Тип: лъчев планински
Вид: пешеходни преходи
Дължина на маршрута: 9,00 километра
Вид: пешеходни преходи
Време за преминаване: 6 часа пеша
Положителна денивелация: 1200 метра
Подходящ за преминаване и с: планински велосипед, кросов мотоциклет, АТВ;
Описание на маршрута:
Тръгвате от разклона за Врачешкия манастир. В началото се върви по полегат път през долината. Следва доста стръмно изкачване до билото. Като се стигне до поляната пред върха има троен разклон, но ясно се вижда само пътят към х.Мургаш. Трябва да продължите направо и изкачвате скалите. След около 300м се вижда маркировка и продължавате директно към върха по едва личаща пътека.
Слизането е много по-лесно, минава се по „класически“ маршрут през м.Говедарника. За разнообразие, може да продължите по билната маркировка Ком-Емине, докато стигнете голям разклон. Междувременно може да се посети и едно малко връхче – вр.Йовчовото. Може да се слезе по класическия черен път, но може да тръгнете и по пътеката, минаваща през поляните. Следва стръмно спускане през гората.
Мургаш е най-високият връх от дела Мургаш в Западна Стара планина. Неговата височина е 1687 метра надморска височина. Изграден е от палеозойски скали и има куполовидна форма със стръмни склонове. От подножието му извират реките Елешница и Батулийска река.
Маркировка: в частта от маршрута „Ком-Емине“ / наличие на GPS файл за сваляне и използване от мобилно устройство
Туристическа инфраструктура: хижа „Мургаш“
Забележителности в близост: Врачешки манастир „„Свети Четиридесет мъченици““; В село Врачеш – Цех за икони, Цехове за Бъчварство и Църквата „Свети Димитър”; Исторически музей в гр.Ботевград; Часовникова кула в гр.Ботевград
Връзка с други маршрути: маршрут „Ком-Емине“ и втори вариант на преминаване на настоящия с част от кръгов маршрут – виж картата само в синьо
Ниво на трудност: средно ниво на сложност – пътят е дълъг, има продължителни стръмни участъци за преодоляване, препоръчителна е добра физическа подготовка.
Сезонен достъп: през всички сезони (препоръчително от пролетта до есента)

Изтегли маршрут