Община Ботевград покани медии и туроператори на познавателна обиколка

На 2-ри и 3-ти юни 2018 г. в Община Ботевград се проведе Инфотур с представители на туроператорски фирми, туристически агенции и медии предимно ориентирани към вътрешния туризъм. Целта на този познавателен тур е в бъдеще да включват туристическите обекти намиращи се в община Ботевград в своите програми за еднодневни или двудневни екскурзии, а медиите да отразяват и популяризират различни мероприятия.

Обектите, включени в програмата за посещение през първия ден бяха: Врачешки манастир „Св. Четиридесет мъченици“, Исторически музей, Часовниковата кула, Паметникът на Христо Ботев и програмата на Национално дружество „Традиция“, след което бе осъществен обяд в комплекс “Кредо”, с. Трудовец, с цел запознаване с хотела и възможностите за туризъм. Обядът бе предоставен от управата на комплекса.  След това бе посетена църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Ботевград и Килийното училище в Боженица. След посещението в Килийното училище, гостите бяха настанени в почивна база „Боженишки урвич“.

След вечерята програмата продължи с посещение на църквата „Св. Св. Козма и Дамян“ в с. Скравена, участие в тържествената програма и заря посветена на 142 г. от гибелта на поета-революционер по повод 2-ри юни и посещение на Паметникът – костница.

Вторият ден от инфотура започна с посещение на крепостта “Боженишки Урвич”. Гостите научиха цялата история като същевременно бяха поканени на „Приключенски многобой 2018“, който ще се проведе на същото място следващият уикенд. Всички бяха впечатлени от скалната църква, чистия въздух и невероятните гледки.

По програма турът продължи със запознаване биопроизводството на ябълки, вишни и круши, както и продукти направени от тях, сред масивите на „Яблена натура“ в с. Радотина. След опознавателния тур сред масивите, групата се отправи към манастир „Св. Николай“ в с. Скравена. Всички останаха изумени от църквата и величието на вековното дърво в двора на манастира като го сравниха с Байкушевата мура.

След това бе предвиден обяд, който се състоя в конна база „Здравец“, намираща се под манастира. Обядът бе осигурен от местни производители като целта бе да покажем, че и при нас има производство на качествени продукти, които съответно могат да бъдат закупени от магазини в Ботевград. Месните продукти бяха предоставени от фирма „Премиер“, а млечните от мандра „Каменов“ в с. Гурково. По време на обяда се състоя демонстрация начина на обучаване на коне и яздене без седло и юзди. Пламен Петров от сп. „Туризъм и отдих“ обобщи с една дума – „естествено“. Той сподели, че природата ни е уникална и близостта до София е голямо предимство. След като приключи обядът, гостите ни се отправиха към зала Арена Ботевград, където Михаил Михайлов, директор на ОП Балкан, разказа за спорта в Ботевград, школите, спортните бази и мероприятия, които се провеждат. Туроператорите и журналистите споделиха свои впечатления, като всички са очаровани от Историческия музей, Врачешкия манастир, Часовниковата кула, Килийното училище и крепостта „Боженишки урвич“. Повечето от тях споделиха, че са идвали в Ботевград по работа или са минавали покрай града, но не са подозирали какви прекрасни места и обекти имаме и то на такова близко разстояние от София. Споделиха, че с удоволствие ще включат нашите обекти в своите програми. По време на дискусията относно впечатленията от инфотура, бяха раздадени пликове с рекламни материали и символични подаръци на община Ботевград, които да напомнят за красивия Ботевградски край.