Ансамбъл „Чинари“ с невероятен концерт по повод празника на Ботевград

На 29.11.2018 г. Ботевград чества своя официален празник и 141 години от освобождението си.

Г-н Иван Гавалюгов – кмет на община Ботевград:

„Цели 141 години датата 29-ти ноември е сред най-забележителните в историческия календар на Ботевград. Именно тази дата събира смисъла и значението си в една единствена дума – свобода!

Ние в Ботевградакия край всяка година се завръщаме към кървавите за род и родина пет века. Завръщаме се, защото историята ни помни, изследва и разказва. Разказва как един малък, но високо културен народ въстава. Въздига се срещу чуждото владичество, срещу статуквото, срещу себе си дори, в порив да отвоюва правото си на свободно бъдеще. Въздига се за възстановяването на изгубената някога държавност и за шанса ни да се приобщим към развиващия се европейски свят. Въздига се за тази едничка свята свобода. Свобода, нужна всекиму, за да изживява дните си спокойно и достойно. В онези дни на несигурност, тук на един кръстопът, се решава хода на Руско-турската война от 1877-78г. Ботевградският край става център на военни действия и събития, които надхвърлят светогледа на предците ни.“

По този повод, на първи декември в зала Арена Ботевград бяха поканени Ансамбъл „Чинари“, които представиха своя музикално-танцов спектакъл „Възрожденски разкази“.