Осем занаятчии се включиха в четвъртото издание на „Пленер в Боженица – изкуство край реката“

През изминалата седмица се проведе четвъртото, поредно издание на „Пленер в Боженица – изкуство край реката“. Организатори на събитието и този път бяха Община Ботевград, Димитър Христов – майстор-дърворезба, и Екатерина Костадинова – майстор-художествена керамика и стъкло.

В рамките на пленера бяха демонстрирани редица интересни народни художествени занаяти. Тази година 8 занаятчии показаха своите умения при работата си с глина, изработване на скулптури от дърво и рисуване. Бяха изработени няколко скулптури от керамика и една голяма, люлееща пейка, която ще бъде монтирана под голямата върба край река Бебреш.

В пленера се включи и аниматорка, която показа на децата, желаещи да се докоснат до глината, как да си направят съдче или фигурка, които ще си отнесат вкъщи и ще им останат за спомен.

Дъждът не попречи на ентусиазма на организаторите и любителите на киното. Дори с по-малко публика, прожекциите и на двата филма се състояха, както беше заложено в програмата.

В близките дни керамичните скулптури ще изсъхнат, след което те ще бъдат глазирани и изпечени. Готовите скулптури ще бъдат поставени на определените за това места край реката в Боженица.

Източник: botevgrad.com