С четири пешеходни маршрута Община Ботевград се включва в конкурса на „Нестле за живей активно! 2021“

За трета поредна година Община Ботевград се включва в конкурса на „Нестле за Живей Активно! 2021“.

За тазгодишното издание, съобразено с епидемиологичната обстановка, Община Ботевград ще предложи на своите жители и гости 4 пешеходни маршрута, които да бъдат преминати в периода 16-ти септември – 26-ти септември.

  1. От центъра на село Скравена, община Ботевград до конна база „Здравец“ и манастир „Св. Николай Чудотворец“.

Пешеходното трасе започва от центъра на селото, пред Паметника-костница на Ботевите четници, който от 2020-та година – освен като част от 100-те Национални туристически обекта, е категоризиран и като обект с историческа и художествена ценност от „Национално значение“.

Обектите в края на този маршрут се намират в местността „Градището“, на около 3 км от село Скравена, като пътят минава през поле и гора с живописни гледки и вили, сгушени в подножието на планински склонове, ограждащи котловината на селото.

ТРАСЕ ДЪЛЖИНА ТРУДНОСТ
Скравена – конна база „Здравец – м. „Св. Николай Чудотворец“ 3км лесно

 

  1. Манастир „Св. Николай Чудотворец“, село Скравена – местност „Урвишка поляна“, село Боженица – Крепост „Боженишки Урвич“

Маркираното трасе започва от манастир „Св. Николай Чудотворец“, минава през местността „Урвишка поляна“, облагородена с чешма, беседки и пейки за отдих, и стига до крепостта „Боженишки Урвич“ – средновековно каменно укрепление, днес археологически паметник със статут на обект от национално значение.

ТРАСЕ ДЪЛЖИНА ТРУДНОСТ
м. „Св. Николай Чудотворец“–„Урвишка поляна“–„Боженишки Урвич“ 10 км средно

 

  1. Местност „Урвишка поляна“, село Боженица – Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил“, община Правец

От Урвишка поляна – освен в посока Крепостта, може да се тръгне и по пешеходно трасе, стигащо до Чекотинския манастир. Пътят минава по поречието на река Малък Искър в близост до село Своде, на около 15 километра от град Правец. Този маршрут съчетава гора и река и е подходящ за преминаване по всяко време на годината.

ТРАСЕ ДЪЛЖИНА ТРУДНОСТ
местност „Урвишка поляна“ – Чекотински манастир 8 км лесно

 

  1. Местност „Желязна вода“, село Липница – Меча поляна – пещера „Водната пещ“

Начална точка на този маршрут е местността „Желязна вода“, носеща името на извиращата там лечебна вода, чието съдържание на желязо, доказано с химичен анализ, е в пъти повече от най-известната желязна вода в Брезник. Меча поляна е мястото, където може да се отмори по пътя за пещера „Водната пещ“, тъй като преходът до там не е лесен, с голяма денивелация, но е много живописен.

ТРАСЕ ДЪЛЖИНА ТРУДНОСТ
местност „Желязна вода“ – пещера Водната пещ 3,8 км трудно