Часовниковата кула завърши на второ място в категория „Туристическа атракция/обект“ на Годишните награди на туризма за 2022 година

На 5 декември приключи гласуването за тазгодишните награди на туризма. С гордост можем да кажем, че нашата Часовникова кула се нарежда на второ място в категорията „Туристическа атракция/обект“. Тя е получила подкрепата на 3 086 човека или това са 18% (от общ брой гласували 17 169 души) от всички гласували.

На първо място в същата категория се нарежда „Исторически парк“, с. Неофит Рилски с 5 024 гласа. На трето място е Зоопаркът в Стара Загора (1 542 гласа), следван от Преславското златно съкровище, Община Велики Преслав (1 010 гласа) и плътно зад него е Празник на розата, Казанлък (1005 гласа).

В категория „Туристическа дестинация“ на челно място е Община Ардино с 1

412 гласа, а в категория „Специализиран туризъм“ първо място заема Фестивал „Дефиле на младото вино“ – Пловдив с 991 гласа.

Часовникова кула в Ботевград е архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение от 24.10.2006 г. и е един от 100-те национални туристически обекта в България. Със стройните си пропорции и оригинално архитектурно разчленение, значителна абсолютна височина от 30 метра, градската Часовникова кула на Ботевград, е най-високата в България, а най-вероятно и на целия Балкански полуостров. През април

2022 г. обектът беше отворен за посетители и бързо се превърна в най-голямата туристическа атракция в района на Ботевград. Посещавайки го, хората се докосват до историята на града преди и след Освобождението.

Текст: botevgrad.news