Европейска нощ на музеите 2024

В инициативата ще участват общо 61 държавни, общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход.
Тази година Европейската нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. – 18 май. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.
На 18 май 2024 г., събота, Исторически музей – Ботевград се присъединява към европейския празник заедно с повече от 50 музея и галерии.
Исторически Музей – Ботевград и Фондация „Съвременност“ ще представят младежки и иновативен проект, създаден от DIGIPHYSICS и носещ топлото наименование „Гора“. Събитието ще се състои в залата за съвременно изкуство към Исторически музей – Ботевград – „Хетеротопии“, с приблизителен час 19:00 часа. Проектът „Гора“ се осъществява с подкрепа на ОБЩИНА БОТЕВГРАД. Той е част от по-голям проект № „25-00-79 Акция младежи“, включващ в себе си и участието на DJ SMYAH, и на мотивационния лектор Никола Живков.
Преди това в сградата на музея, детски хор „Бонка Големанова“ под диригентството на Боряна Нешкова, ще откриe нощното приключение с песен.
Фотографската изложбата, която сега е в зала „Арена – Ботевград“, визуализираща успехите на баскетболния мъжки отбор на „Балкан“, спечелвайки първа шампионска титла през сезон 1973-1974г., както и оригиналът на купата, също ще бъдат на разположение на гостите на Исторически музей – Ботевград.
Часовниковата кула ще очаква своите приключенци в нощното й покоряване от 20:00 до 23:00 часа.
Нощта на музеите е отворена за всички! Заповядайте, за да споделите тези моменти на откривателство около богатото културно наследство и изкуството заедно с Вашите семейства и приятели!