Пещера Урвич – 5

№ 3407, код 207057

КАТЕГОРИЯ: Некатегоризирана

GPS координати във WGS 84: N 42°59’31.82″ E 23°49’16.21″

Дължина: 14 м;

Денивелация: -2 м.

Местоположение: Област: София, Община: Ботевград,  

Местонахождение и достъп: Отстои на около 4 км южно от село Боженица в непосредствена близост до крепостта „Боженишки Урвич“. До подножието на крепостта води асфалтиран път към общинската почивна база „Урвич“. Оттам по маркирана пътека за около 20 минути изкачване пеш се стига до крепостта.

Пещерата се разкрива под югоизгочната част на крепостта. От порта се преминава покрай щерна и се върви по алеята за скалната църква. Преди да се достигне до нея има отклонение в дясно от пътеката. Преминава се покрай скалната килия и се върви по пътека, спускаща се под скалните венци южно зад скалната църква. Вървейки в основата на скалите се достига до входовете на пещерата „Урдина дупка“-„Урвич“ 2. Подминават се и се следва скалния венец докато се достигне входа на пещерата.

 

Описание: Входът на пещерата е с ширина 2.20 метра и височина над 1 метър. От него в северозападна посока се развива низходяща галерия. Веднага след входа няколко скални колони разделят галерията на две, като за проникване е по-удобна ляво разположената. Пещерата е низходяща и суха. По пода се забелязват наслаги от пръст и тук, там струпвания на камъни. По стените и свода на места се забелязват споени валуни в основната скала.  Пещерата е суха, а фауната е предимно външна, срещат се единични екземпляри прилепи. Няма следи от доиздълбавания по стените и свода и признаци, че пещерата е била обитавана. 

Първа карта: Проучена и картирана от сборна група: В. Нанковски, М. Михайлов, А.Ковачев, Т. Троански на 09/08/1987г.

Нова карта: К. Стоичков и  А. Макулев. ПК „Хеликтит” София. 30.03.2019г.

Ниво на трудност: средна/не могат да влизат едри хора!!!/

Подходяща за посещения от: спелеолози!

Забележителности в близост: крепост „Боженишки Урвич”

Първата карта на пещерата


Нова карта