В сърцето на Ботевград гордо се извисява най-високата Часовниковата кула на балканския полуостров, запазила своята идентичност и възрожденски дух и до наши дни. Със своите барокови елементи и стенописи, украсяващи вълнообразните корнизи и височина от 30 метра, тя е символ на града и заема централно място в герба му. Кулата е издигната в далечната 1866г. от местния майстор Вуно Марков по повод обявяването на с. Самунджиево за град и околийски център.

През своята 158-годишна история Часовниковата кула се е превърнала в символ на урбанизацията и модернизирането на Ботевград. Построена в самия център на тогавашният околийски град Орхание и днес тя заема централна част в града.

Часовниковата кула в Ботевград е част от 100-те национални туристически обекта, под номер 82а. Всеки колекционер на печати, удостоверяващи посещението на тези обекти, може да подпечати книжката си в ТИЦ – Ботевград или Исторически музей – Ботевград.

Всеки желаещ да разбере какви тайни крие най-високата Часовникова кула на Балканския полуостров, може да я посети в периода от 1-ви април до 31-ви октомври. По време на посещението си, придружени от гид, посетителите могат да изслушат тематична историческа беседа. Автентични дървени стълби отвеждат туристите до прецизния часовников механизъм, който неуморно отмерва времето повече от век и половина.

Отварянето на обекта се извършва след предварителна заявка, както следва:

  • От понеделник до събота – в Туристически информационен център – Ботевград от 09:00 до 17:00 ч. или на телефон: 0723/ 69-158
  • В неделя – в Исторически музей – Ботевград от 10:00 до 17:00 ч. или на тел.  0723/66 82

Адрес: гр. Ботевград, пл. Освобождение