Боженица – Чекотински манастир

Туристическият пешеходен маршрут над с. Боженица (Общ. Ботевград) до Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил“, с. Калугерово (общ. Правец) е с дължина от 7,5 км. Разтоварващ и очарователен, той е подходящ както за подготвени планинари, така и за начинаещи любители, които желаят да се потопят в магията на планината.

По-голямата част от пътеката е равнинна. На места има леки изкачвания – общата денивелация е 256 м. Най-високата точка се намира по средата на трасето на 577 м надморска височина. След нея преобладават спускания към манастира – общият наклон е 400 м. При средна скорост от 4 км/ч, маршрутът може да се премине за 2 часа, без големи почивки. Подходящите периоди за разходка там са от късна пролет – след сезонните дъждове, до ранна есен, когато гората е обагрена с естествена палитра от пъстри нюанси.

Началото на туристическата обиколка започва от Общинската почивна база „Боженишки Урвич“, като се продължава по горския път зад сцената на поляната. Там e пoставена табела за начало, както и първата от много маркировки – жълто-бяла (две бели ивици с жълта между тях).

Още от самото начало пътят е широк. Минава се покрай местния воден резервоар, който остава вдясно от пътя, като малко след него, на 1,3 км от старта, е обособен ловен заслон, подходящ за кратка почивка или пикник. Там е поставена следващата табела, водеща към махала Чекотина.

Вдясно от пътеката остава част от „Училищна гора“ – поддържан резерват с цел опазване на вековната дъбова гора с до 200-годишни дървета, високи над 30 м.

Следва равнинен участък с леки изкачвания, след което се достига до район (2,9км), където отново са поставени указателни табели. От там се открива гледка към връх „Боженишки Урвич“ и едноименната крепост.

Следейки традиционната маркировка, се достига до средата на трасето – кръстопът (4,2км), където за ориентир отново служат табели.

Оттам започва предимно спускане. Подходяща за повторна почивка е следващата беседка с пейки, а след нея постепенно започват да се разкриват живописни гледки към с. Калугерово.

В самия край пътят се разклонява. Там се завива надясно и след няколкостотин метра се достига до автобусното обръщало на селото, където се намира и Чекотинският манастир.

Маршрутът е осеян с много разнообразни растителни и ендемични видове (дървета, храсти, мъхове), гъби и представители на планинската фауна.

Освен пеша, може да бъде преминат и с високо проходим автомобил.

Внимание: маршрутът е двупосочен, като преминаването му от манастира към почивната база е със значително по-високо ниво на техническа трудност и по-високо натоварване, поради дългите изкачвания.

ОП „Туризъм“ изказва специални благодарности на доброволеца Момчил Узунов за оказаното съдействие, изработените табели и всеотдайността му към развитието на туризма в общината!

Изтегли маршрут