Краево – Билото на Ржана планина

Ржана е планина в северния клон на Мургашкия дял на Западна Стара планина, област Враца и Софийска област, между Искърския пролом и Ботевградската котловина. Най-известният връх в Ржана е Козница.

Маркировката за планински маршрут Краево – Ржанско било започва от кръстовището до църквата „Св. Цар Борис“ в с. Краево, община Ботевград.

Продължавате изкачването си по асфалтовия път и следвате маркировката от две бели и една жълта ивица в средата, докато стигнете до началото на каменист път.

След като преминете покрай последните къщи на селото, продължавате нагоре към гората, която през есента е обагрена в пъстри цветове. Основният път се откроява ясно, тъй като по него преминават камиони с дърва.

В случай, че поемете по някое разклонение от горски пътища, то отново ще Ви отведе към основния маршрут.

Непосредствено преди финала на маршрута ще стигнете до малка поляна с дървена маса и пейки.

Крайната точка на маркираното трасе приключва, когато се изкачите на билото и стигнете до електропроводен стълб с табели, на които са обозначени близките населени места – селата Краево, Игнатица, Осенов лаг, Литаково.

Може да продължите разходката си по билото на планината, откъдето се разкриват красиви панорамни гледки. Именно на такива може да се насладите от „жълтата пейка“, монтирана на нисък каменист хълм. От нея се разкрива панорама към Ботевград, околните села и Врачанския балкан.

Продължавайки в Северозападна посока от стълба с табелите, ще достигнете заслон и извор, известни като „Конски кладенец“.

Общинско предприятие „Туризъм“ изказва благодарност към Момчил Узунов и Илия Илиев за оказаното съдействие и ползотворната екипна работа.

Цялото маркирано трасе е с дължина 6,330 км, от които 4,960 км са изкачване, 920 м е равен терен и 450 м са леко спускане. GPS координати на трасето може да изтеглите от прикачения файл по-долу.

Изтегли Word файл със снимки за детайлно описание

Денивелация: 583 м.

Начална точка: с. Краево – 711 м.

Крайна точка: Платото на Ржана планина – 1294 м.

Обща дължина на трасето: 6,3 км.

С кола: 40 минути

Пеша: Около 3 часа в зависимост от темпото

Изтегли маршрут