Витиня – вр. Мургаш – хижа Мургаш

Маршрутът започва от бариерата на ДЛС „Витиня“. Разстоянието от нея до местност Зла поляна е около 14 км. Препоръчително е да се измине с джип. Ако се тръгне пеша, преходът трябва да бъде съобразен със сезона, за да се използва максимално светлата част на деня. Теренът не е подходящ за леки автомобили.

От Зла поляна се преминава през участък с гориста местност след което започва изкачването на върха. Разстоянието от Зла поляна до вр. Мургаш е около 2,8 км. Върхът е най-висок от дела Мургаш в Западна Стара планина – 1687 м. През 1953 година на върха е изградена метеорологична станция, която функционира и до днес.

След върха започва спускане към хижа Мургаш, която се намира на 1490 м. надморска височина. В хижата се предлагат вкусна храна и напитки. Обектът разполага и с леглова база от 40 места.

В непосредствена близост до хижата се намира историческа местност, където на 22 юли 1876 г. на път за Сърбия отсяда за почивка четата на Панайот Хитов в състав от 21 четници между които Васил Левски – знаменосец и Стоян Велков от с. Желява, който загива като войвода на чета през 1873 г. През октомври 1977 г. на мястото е изградена чешма с мемориален надпис.

Маршрутът е кръгов, като крайната точка е Зла поляна. Дължината на пешеходната част на трасето в двете посоки е около 12 км.

Изтегли маршрут